Címkék

2015. január 6., kedd

Átmeneti segély 2014. január 1. óta már más néven fut. Nézd meg a változásokat!


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  


AZ átmeneti segély 2014. január 1. óta már más néven fut.Egy egységes önkormányzati segélyrendszernek köszönhetően most már a korábbi átmeneti segély is az önkormányzati segély nevű nagykalapba került bele.
Ha olyan helyzetbe kerültél, hogy veszékyezteti a létfenttartásodat, vagy váratlanul történt olyan, ami komoly anyagi nehézségeket okoz, akkor önkormányzati segélyt kaphatsz! Sok esetben adható, mindenképpen érdemnes megpróbálni ha megfelelünk a felttéeleknek!


Az átmeneti segély összegének megállapítása során a Polgármesteri Hivatal figyelembe veszi a kérelmező háztartásában élők jövedelmi viszonyait.
A régi Átmeneti segély vagyis most már önkormányzati segély annak a családnak adható, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.Kivételes esetekben 200 % is lehet a felső határ, ez akkor lép életbe ha egyedül élő ember igénylő, gyermekét egyedül nevelő szülő a rászorult, vagy valamelyik családtag tartósan beteg!
Egyedül élő ember, akkor is megkaphatja az átmeneti segélyt ha a jövedelme kicsit magasabb, de nem magasabb, mint a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 220 %-a.
Ha egyedül élő nyugdíjas igényli az átmeneti segélyt,a kkor aző esetében akkor is adható, ha a jövedelme nem éri el, az öregségi nyugdíjminimum 240 % -át.
Ki nem kaphat átmeneti segélyt :
Az a család, ahol valamelyik családtagnak vagyona van, ez alól kivételt képez, aha család hirtelen, váratlanul kerül, olyan helyzetbe, mely a létfenntartásukat veszélyezteti!
Ha a létfenntartási probléma huzamos ideig, tartósan fennáll,a kkor a család, ahol valamelyik családtag vagyonnak rendelkezik, nem kaphat átmeneti segélyt!
Hányszor kaphatunk egy évben átmeneti segélyt?
Minden évben négyszer adható átmeneti segély egy embernek abban az esetben, ha az igénylő család tagjai közül senki nem kapott az évben : lakásfenntartási támogatást, rendszeres lakhatási támogatást, ápolási díjat, aktív korúak ellátását, nem vettek igénybe adósságkezelési szolgáltatást, rendszeres szociális segélyt sem kapott.
Egy évben háromszor adható átmeneti segély, annak az embernek, családnak akik az adott évben adósságkezelési szolgáltatást vettek igénybe, ápolási díjat kaptak három hónapot meghaladóan, lakásfenntartási támogatás, vagy aktív korúak ellátást kapták!
Egy évben kétszer kaphatnak átmeneti segélyt, akik három hónapot meghaladóan rendszeres lakhatási támogatásra való jogosultsága fennáll vagy fennállt, függetlenül attól, hogy a háztartás tagjai közül valaki a tárgyévben részesül, részesült-e az előző pontban felsorolt ellátások valamelyikében.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található: