Címkék

2015. február 9., hétfő

Nem szűnik meg a rendszeres szociális segély



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Semmilyen valóságalapja nincs annak, hogy 60 milliárd forint kivonás történik jövőre a szociális támogatások rendszeréből – közölte Czibere Károly. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkára az M1 Az Este című műsorában hozzátette: Magyarországon 1,4 millió ember él a jövedelmi szegénységküszöb alatt, ezt az Európai Unió számolt ki. 2013-ról 2014-re negyedmillió ember került ki a szegénységgel fenyegetettség állapotából – mutatott rá. A KSH és az unió statisztikai hivatal eltérő számait azzal magyarázta, hogy az Eurostat egy évvel korábbi adatokkal dolgozik, mint a magyar szerv.
Czibere Károly egyértelművé tette, hogy a rendszeres szociális segély nem szűnik meg. Az aktív korúak jövedelemkompenzáló, jövedelempótló segítsége ugyanis jelenleg két formában létezik, és önkormányzati meghatározottságú. Az egyik azoknak, akik munkaképesek – a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a másik azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem munkaképesek, például egészségkárosodottak – világított rá.
A jövőben mindkét támogatás megerősítésre kerül: egyrészt a megállapítás az önkormányzatoktól a járásokhoz kerül, másrészt megszűnik a vegyes finanszírozás, csak a központi költségvetés terhe lesz – hangsúlyozta. Átalakulás csak az elnevezésben történik, a rendszeres szociális segély helyett ugyanis egészségkárosodotti és gyermekfelügyeleti támogatás lesz – emelte ki. A feltételek ugyanakkor változatlanok lesznek, és ugyanazok kapják majd meg a segítséget, akik eddig is. Az egészségkárosodotti támogatás összege ráadásul 2 százalékkal emelkedik – emelte ki a szociális ügyekért felelős államtitkár.

Czibere Károly az önkormányzati feladatokról szólva elmondta: a kormány úgy látja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóbevételt alapvetően bürokrácianövelésre költik. A kabinet azonban a jövőben nem hárít át rájuk feladatokat, a kiadáskompenzáló támogatások esetében pedig majdnem mindegyiknek segítséget nyújt majd.
Annak a 261 önkormányzatnak, amelynél az iparűzési adó rendkívül magas (32 ezer forint lakosonként évente meghaladó) nem, a többi 3000 viszont automatikusan központi költségvetési finanszírozásban részesül, 30,1 milliárd összegben, sávosan differenciált rendszerben – mondta. Ha a keret kimerül, akkor az erőforráshiányos önkormányzatok további támogatásért pályázhatnak, amire 5 milliárd forint áll rendelkezésre – húzta alá Czibere Károly.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több közérdekű cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html