Címkék

2015. február 18., szerda

Új rendelet érvényes február 18-tól minden boltra



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 


2015- február 18-tól lépett életbe egy új, minden boltra vonatkozó rendelet, melyet még tavaly fogadott el az Országgyűlés.Ennek köszönhetően némileg megváltozik a polcokon fellelhető termékek listája.

Február 18 -tól kezdve ugyanis nem lehet eladni egyetlen boltban sem, olyan élelmiszert, melynek 100 grammjában meghaladja a 2 grammot a taranszzsírsavak mértéke. Ma járt le az egy éves türelmi idő, mely alapján még az előre legyártott élelmiszerek a mai napig kikerülhettek a polcokra.
A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak.Ez csak Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre vonatkozik.Hogy mit is jelent ez valójában? Azt, hogy ez a szabály nem vonatkozik azokra az élelmiszerekre, amiket az Unio bármelyik tagországában készítettek és végül itt kötöttek ki Magyarországon egy bolt polcain.
A törvényt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatásait alapul véve dolgozták ki.
A traszzsírsavak, melyeknek a mennyiségét szabályozza a törvény nagyon károsak az egészségre, a zsíranyagcserére különösen rossz hatást gyakorolnak.Ezek a transzzsírsavak a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek.A transzzsírsavak nagyon sok betegség kialakulásában játszanak szerepet, például a daganatos megbetegedésekben, az érfalak betegségeikben, az inzulinrezisztencia kialakulásában, elhízásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarokban.
A kutatásban 900 élelmiszert vizsgáltak, melyek ötödében jelentősen magasabb volt a transzzsírsavak menniysége, mint az erre vonatkozó egészségügyi határérték.A legnagyobb bűnösök között az alábbi termékek szerepelnek nagyon mennyiségben : kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több közérdekű cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html