Címkék

2015. augusztus 23., vasárnap

Szeptembertől változik a menza az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben!



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  





Szeptembertől változik a menza az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben!

Eddig azzal jött haza a gyerek, hogy a menzakaja rossz, ezért nem ette meg, pár hét múlva pedig azzal állíthat be, hogy most meg fura, új ételt adtak, ezért nem ette meg – ez a legsötétebb prognózis az alig pár hét múlva startoló közétkeztetési reform debütálásával kapcsolatban.

“Ahová a lányunk jár, már megy a sótlan menza. Az egyik gyerek otthonról hozza a fűszereket, most ő a király, mindenki tőle kéreget” – szülői helyzetjelentés egy általános iskolából. Alig két hét múlva generálisan találkozhatunk a jelenséggel: indul a tanév és vele a menzareform, hiszen többszöri halogatás után végre alkalmazni kell a közétkeztetési rendelet szigorú előírásait – írta a hvg.hu.


Bár a sótartók száműzéséről ismert jogszabálynak az a része felpuhult – már kinn lehet a só a tálalóasztalon, ha mellébiggyesztenek egy túlzott sóbevitelre vonatkozó riogatást -, de a többi pont betartása is egészségesebb, viszont teljesen más jellegű, ízű és állagú menüt eredményez.



Változtatni sem egyszerű, ahogy egy édesapa felvázolta: „egyszerűen nem lehet ismeretlen a kaja”. „Ha nem rántott hús van rizzsel-krumplival, hanem bármi bonyolultabb, mondjuk csak padlizsán vagy patisszon, már azt sem ismerik fel, és nem hajlandók megkóstolni. Ilyenkor panaszkodik otthon, a szülő meg balhézik, mert sokat fizetnek érte, miközben otthon továbbra is zsírosan, cukrosan, sósan etetik a gyereket. „Konkrét eset: nálunk próbálkoztak teljes kiőrlésű rozskenyérrel, de a gyerekek jelentős része nem volt hajlandó megenni, mert a fehér kenyérhez van szokva. Már ebből is balhé lett” – írta a többgyerekes apa.


Ha pedig valamilyen speciális étrendet kell követnie a gyereknek, még nehezítettebb a pálya, mert „laktózmentes, gluténmentes, diabetikus opció nincs”. „Akkor viszed az igazolást, és onnantól kezdve neked kell bevinned reggel az ebédet, meg nagyon szépen kell kérned, hogy megmelegítsék, megkapja. És viheted a bonbont a konyhásnéninek az extra kedvességért” – írta egy szülő.

Még több közérdekű cikket itt találtok:

Forrás itt található: