Címkék

2015. január 30., péntek

Csecsemőgondozási díj 2015


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Csecsemőgondozási díj 2015
A csecsemőgondozási díjt azért hozták létre, hogy azt a jövedelmet pótolja, amely egy kisbaba születésekor kiesik a a családi kasszából.Az ellátás 2015. január 1. óta létező ellátás.Az ellátást a szülési szabadság ideje alatt lehet igénybe venni, pénzben folyósított ellátás, melyet a biztosított jogviszonnyal rendelkező édesanyák vehetnek igénybe.
A csecsemőgondozási díjt 24 hétre folyósítják, ez a szülési szabadság időtartama.A csecsemőgondozási díj a kisbaba születését követő 168. napig jár, ez alól a koraszülöttek kivételt képeznek.
A csecsemőgondozási díj kiszámolásának alapját a jogosultság kezdő napján fennálló munkaviszonyban (egyéb biztosítási jogviszonyban) elért, a személyi jövedelem-adóelőleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem adja.


A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a.Az így kiszámolt összeg bruttó, így adóköteles, az adót le is vonják belőle és már így jut el az édesanyához a fennmaradó összeg.A csecsemőgondozási díjból nem kell nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot fizetni.
A csecsemőgondozási díj igényléséhez a következő nyomtatványt kell kitölteni, melyet a linken megtalál :
http://www.oep.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521831.html
A helyesen és pontosan kitöltött nyomtatványt a biztosított munkahelyén kell előterjeszteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.Ha a munkahely már megszűnt, jogutód nélkül, abban az esetben lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez kell a kérvényt beadni.
A kitöltött nyomtatványhoz néhány dokumentumot csatolni kell.
Kell az orvos által kiállított igazolás, arról, hogy a kismamát terhesállományba vették, ha ez nem történt meg, akkor a várandósgondozási könyve lesz szükség.Ha a munkahelyen kifizetőhely működik, a gyermek születésének tényét a szülést követően, a születési anyakönyvi kivonat másolatával igazolni kell.

Szükség esetén más dokumentumok csatolás is elengedhetetlen.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html