Címkék

2015. január 30., péntek

Kedvezmények kisgyermekes anyáknak!


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
2015. január 1-jétől változik a kisgyermekes anyukák foglalkoztatásával kapcsolatos adókedvezmény.
A gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók után a foglalkoztatás első két évében a kedvezmény mértéke a bruttó munkabér 27%-a, a foglalkoztatás harmadik évében a bruttó munkabér, de legfeljebb 14,5%-a. Az első esetben a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%, második esetben 14%.
A GYED extra intézkedéscsomaggal összhangban a 3 vagy több gyermekes családok esetében a gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók után a foglalkoztatás első három évében a bruttó munkabér 27%-a, a foglalkoztatás negyedik-ötödik évében a bruttó munkabér 14,5%-a. Az első esetben a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%, második esetben 14%.
A kedvezmény 2015. január 1-je előtt kezdődő munkaviszony esetében is érvényesíthető az ellátás megszűnését követő hónaptól a 69. hónap végéig, de legfeljebb 5 évig, mely a korábbi szabályozáshoz képest két évvel hosszabb mértékű támogatott időszakot eredményez.




A Munka Törvénykönyve szerint minden munkavállalót kisgyermekes anyát megillet a gyermekgondozási fizetés nélküli szabadság a gyermek hároméves koráig. Ezt – a szülői szabadsággal szemben – az apa is igénybe veheti. A szülő döntése szerint tehát „felfüggesztheti” munkaviszonyát gyermek hároméves koráig, és ezen időtartam lejárta után visszatérhet munkájába, az eredeti munkaszerződése szerint. Fontos, hogy a gyermekgondozási szabadság ideje alatt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt. A visszatéréssel nem kell megvárni a 3 évet, de a munkáltató csak a visszatérési szándék bejelentésétől számított 30 napot követően köteles újra alkalmazni a munkavállalót. Erre a távollétre nem jár díjazás a munkáltatótól, ám társadalombiztosítási ellátásként – egy gyermek után csak az egyik szülőnek – gyermekgondozási díj igényelhető. Ennek mértéke a TB szabályok szerinti átlagkereset, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a (2013-ban max. 137 200 Ft).


Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html