Címkék

2015. január 21., szerda

Nőhet a nettó béred ha ezt megteszed – adókedvezmények 2015! OSSZÁTOK MEG TI IS!


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Nőhet a nettó béred ha ezt megteszed – adókedvezmények 2015

Az elkövetkezendő hetekben kell a dolgozóknak nyilatkozni a munkaadójuk felé, hogy az idei évben milyen kedvezményeket tudnak igénybe venni, melyeknek köszönhetően csökken a személyi jövedelem adójuk.A munkahelyen kapott nyomtatványt pontosan kell kitölteni, legkésőbb a hónap végéig, mert így a januári bért a kedvezményeket figyelembe véve tudják majd kiszámolni.
A legtöbb munkavállalót a családi kedvezmény fogja előnyösen érinteni, hiszen a tavalyi kiterjesztésének köszönhetően idén már az alacsony keresetűek is jól járnak, mert ha az adóalap alacsonyabb, mint a kedvezmény, akkor a fennmaradó különbözetet a járulékból is lehet érvényesíteni.

A családi kedvezményhez mindenképpen nyilatkozni kell a munkavállaló által eltartott családtagokról is.A felsorolásban jelezi kell, a a kedvezményezett eltartottak számát is, akik családi pótlékot kapnak, mert ők lesznek egyben a családi kedvezményre jogosító családtagok is.

Ehhez nyilatkozathoz nagy segítséget nyújthat a NAV honlapján megtalálható “családikedvezmény” kalkulátor is, melynek segítségével otthon is könnyedén kiszámolhatjuk, hogy a jelenlegi rendszeres jövedelmünkből adóalap-, illetve járulékkedvezményt fogunk kapni.Itt tájékozódhatunk arról is, hogy ki az eltartott és ki a kedvezményezett eltartott.Természetesen azt is megtudhatjuk, hogy ki veheti igénybe a kedvezményt és ki nem.
Idéntől már adóalap kedvezmény illeti meg azokat a házaspárokat, akik 2014. december 31. után házasodtak összes és a pár egyik tagjának legalább ez az első házassága.Ennek köszönhetően az adóalapból havi 31 250 forint érvényesíthető, ez a kedvezmény 2 évig jár. Ez havi 5000 forinttal emeli meg a nettó bért.
A személyi kedvezmény mértéke idén 5250 forint, mely azoknak jár akik, rokkantsági járadékot kapnak, fogyatékossági támogatást kapnak vagy súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek
Természetesen ha az év folyamán jön létre, olyan helyzet, hogy az illető kedvezményre lesz jogosult, akkor ezt követően kell nyilatkoznia és a kedvezmény máris érvényesíthető.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   


Még több pályázati cikkek itt találhatók:
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html

Forrás itt található: