Címkék

2015. február 2., hétfő

Új adó van a láthatáron! OSSZÁTOK MEG TI IS!


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Új adó van a láthatáron
Néhány hete a napelemekre kivetett termékdíjak miatt hangos a média, most termékdíjat vetettek ki a kazánokra.Az új adó téged is érinthet!
A napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj nem csak a napelemekre fizetendő, hanem az elektromos kazánokra is.Az elektromos kazánok után a kilónkénti díjat kell majd fizetni.Egyelőre a szakma sem tud pontos és konkrét választ adni arra, hogy mennyit kell majd fizetni és ki is fogja valójában megfizetni ezt az új adót.Az eddigiekből kiindulva valószínűleg a lakosság.

Megkérdezték a témáról az illetékeseket is, az illetékes minisztériumot.

A központi fűtés céljára használt kazánokra mindenképpen meg kell fizetni a környezetvédelmi termékdíjat, aminek a mértéke minden egyes kilo után 57 forint.Ezek a kazánok nem ritkán 100 kg felettiek is lehetnek, így valóban fontos kérdés, hogy kinek is kell megfizetni ezt a díjat.Az is érdekes kérdés lehet, hogy mi után is kell pontosan fizetni? Egy 120 kilós kazán után a fizetendő díj 7000 forint.A kazánokban elektromos egység van, a kérdés az, hogy csak az elektromos egység súlya után fizetendő az új adó, vagy a teljes kazán teljes súlya után.Vannak, akik úgy értelmezik a törvényt, hogy az elektromos kazánok lesznek a kivételek, amikre nem kell fizetni.

Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztálya a következőket közölte :
A “központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánok” 8403 10* vámtarifa szám alatt kerültek be 2015. január 1-el a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvénybe.
Az ezekhez tartozó segédanyagok és alkatrészek után, akkor kell fizetni:
– az elektromos alkatrészek után fizetendő a díj, abban az esetben ha a vámtarifa törvény tartalmazza az adott alkatrész számát.
– ha nem építik be a berendezésbe, hanem önálló termékként értékesítik
– ha a 8403-as vámtarifaszám alatti készülékbe kerül, tehát pl. gőzkazán alkatrészre nem vonatkozik, mert az 8404-es kódon kerül forgalomba.”

A minisztérium szerint a termékdíj törvény értelmében ezt a díjat nem a vásárlónak kell megfizetni, hanem a gyártónak vagy az első forgalomba helyezőnek.
A törvény az törvény de vajon benyelik ezt a gyártók vagy a forgalomba helyezők? Ha nem akkor úgyis valamilyen ügyes trükkel a fogyasztó áll a sor végén, aki kifizeti a költségeket…..


Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html