Címkék

2015. február 6., péntek

Újra kötelező lehet a sorkatonaság?


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Visszatérhet a sorkatonaság
Hadkiegészítési rendszergyakorlatra vagyis virtuális sorozást csinált a Honvédelmi Minisztérium (HM) – értesült a Népszava, egy katonai meghívóból. A sorozónapon – olvasható a levélben, melyet Vanyur Tibor ezredes, hadkiegészítő parancsnok jegyez -, október 17-ikén “látványos mozzanatokkal” kívánják bemutatni “a hadkötelezettség bevezetését követő folyamatokat egészen a hadkötelezettek sorozásáig”.

A HM honlapja ugyanakkor általánosságban ezt közli: “Az általános hadkötelezettség megszűnt, azonban rendkívüli állapot idején és az országgyűlés külön döntése alapján megelőző védelmi helyzetben Magyarország területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú, magyar állampolgárságú férfi hadköteles”. A meghívó tartalma ugyanakkor arra utal, hogy szükség lehet a hadkötelezettség bevezetésére, a sorozásra – végső soron a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítására.
A parlament az MSZP-SZDSZ kormány idején született határozata értelmében egyébként 2004. november 3-án, 135 éves hagyomány után, megszűnt a békeidőben alkalmazott kötelező sorozás és sorkatonai szolgálat intézménye.


A Népszava kérdéseket tett fel a HM-nek, egyebek mellett arról, hogy a meghívó tanúsága szerint a hadkötelezettség bevezetése a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésére irányuló szándékot takar-e. Az érintettek teljes köre milyen tájékoztatást kap a sorozásról, illetve van-e mindennek köze az orosz-ukrán válsághoz?
Továbbá, mit jelent valójában a “próbasorozás”?
Amint választ kapnak, közöljük.Oszd meg te is!

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több közérdekű cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html