Címkék

2015. április 1., szerda

Itt a vadiúj elektronikus személyi igazolvány ujjlenyomattal



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  





Januártól lehet majd igényelni az elektronikus személyi igazolványt, amely már ujjlenyomatot is tartalmaz. Az integrált okmányokhoz magasabb adatvédelem is tartozik – az e-személyi információbiztonsági faladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el, de az NBSZ erre a célra felkérhet piaci szereplőket is. A javaslat ugyanakkor soha nem látott információs fegyvert is ad a magyar állam kezébe.

Új elektronikus személyi igazolványt hozna forgalomba jövő januártól a kormány, amely egyben helyettesítené az összes hivatalos ügyintézést – így szükségtelenné tenné a TAJ-kártyát, az adóigazolványt, de akár közlekedési bérletként is szolgálna – derül ki a kormány.hu-n nyilvánosságra hozott törvényjavaslatból, amely egyben a nem túl hosszúra szabott társadalmi vita színtere is. Az új okmány a jelenlegieknél biztonságosabb lesz – ráadásul az az Európai Unió más országokban is elfogadható -, így például belső útlevélként is szolgál, nem beszélve más EU-s országokban is igénybe vehető szolgáltatásokról.


Az összevont igazolványt biztonságosabbá kell tenni, ezért biometrikus azonosítóval is el kell látni. (Az útlevelekben már is chip hordozza a tulajdonos hüvelykujj-nyomatát.) Az új e-személyi chipjébe azonban nem csupán a digitális ujjlenyomat kerülne, hanem számos más funkcióval is felruháznák a jövőben. Ide kerülhet az elektronikus közigazgatási eljárások igénybevételéhez szükséges e-aláírás is, ám ez – a törvényjavaslat indoklása alapján – még nem teljesen biztos.




Forrás itt található:

Még több közérdekű cikkek itt találhatók
URLLINK