Címkék

2015. augusztus 28., péntek

Lerövidítenék a nyári szünetet és átrendeznék a tanítási napokat



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  





Átgondolná a kormány a hosszú nyári szünetet valamint a tanítási napok átrendezését – mondta el Czunyiné Bertalan Judit az ATV reggeli műsorában.

Czunyiné Bertalan Judit az ATV adásában azt mondta, el kellene gondolkodni a hosszú nyári szünidőn, a tanítási napok számát másképpen kellene elosztani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára úgy véli, célszerű lenne megrövidíteni a nyári szünetet, cserébe azonban hosszabb évközi szüneteket adnának. Példaként említette a húsvéti szünetet, ami szerinte nem is szünet, hiszen általában csak egy csütörtök-pénteket kapnak meg a diákok, húsvét hétfő után kedden pedig már iskola van.
Szerinte az újragondolásra azért is van szükség, mert a szülők számára is megterhelő lehet a diákok két és fél hónapos elhelyezését és felvigyázását megszervezni. Czunyiné szerint olyan megoldást kell találni, amiben a szülő biztonságban tudhatja a gyerekét, valamint nem kerül a családoknak aránytalanul sok pénzbe.

Óriási a vita a téma körül, pedig ha körbenézünk egy kicsit a határainkon túl, számos érdekes példát találhatunk!A németeknél, a hollandoknál, az Egyesült Királyságban és Liechtensteinben csak másfél hónapos a nyári szünet, Németországban például ezt a szünetet tartományonként változó időpontban adják ki a diákoknak.Az olasz, a török és a lett gyerekek ezzel szemben 3 hónapos nyári szünetnek örülhetnek!

A nyári szünet lerövidítésével a diákok hosszabb őszi és hosszabb téli szünetet kaphatnának, ezáltal többet pihenhetnének a gyerekek év közben.Egyelőre még nem született semmilyen döntés az ügyben, vizsgálják a lehetőségeket, az esetlegesen felmerülhető megoldásokat, hogy mennyivel kellene rövidíteni a nyári szünetet, hogyan oldanák meg a pedagógusok a gyermekek felügyeletét stb.

A rövidítés és a nyári szünet hosszának megtartása mellett is szólnak érvek!
Miért jó a hosszú nyári szünet :Így rengeteg idő áll rendelkezésre a pihenésre, akkor is ha a nyár közepén megszakítja a pihenést egy aktívabb nyaralással.A diákok, a szülők és a tanárok már egyaránt megszokták ezt a rendszert mindenki így rendezi az életét, ezeknek a szabályoknak megfelelően.A magyar időjárás sokszor fizikailag képtelenné teszi az oktatást, ugyanis nyaranta sokszor olyan elviselhetetlen melegek vannak, hogy képtelenek lennének a gyerekek odafigyelni az iskolákban, hiszen azon nem klimatizáltak.

Mi szól a nyári szünet lerövidítése mellet? Nem feltétlenül jó a diákoknak ez a hosszú nyár kihagyás a teljesítés szempontjából, mert sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy rengeteget felejtenek a nyári szünet alatt és a a saját gyermekeinket is láthatjuk, hogy milyen nehezen zökkennek vissza szeptemberben.A szülők igen nehezen tudják megoldani a gyermekük felügyeletét, hónapokig, a nyári táborok pedig sokszor elképesztően drágák.A gyerekek év közben is gyakran elfáradnak, ilyenkor nagyon jól jönnek egy hosszabb őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet.





Forrás itt található:
http://palyazatfigyelo.info/2015/08/27/leroviditenek-a-nyari-szunetet-es-atrendeznek-a-tanitasi-napokat.php

Még több közérdekű cikket itt találtok: