Címkék

2015. január 9., péntek

Januártól változott a Munka Törvénykönyve! Az apaszabadság, a részmunkaidő szabályozása, a keresőképtelenség, a vezető beosztásban dolgozók munkajogi védelme és a nagycsaládosok


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
kép

Januártól változott a Munka Törvénykönyve

Januártól változott a Munka Törvénykönyve
A Munka Törvénykönyve az elmúlt időkben többször változott, most újabb változtatásokkal kell szembesülnünk.A Munka Törvénykönyve 2015. január 1-től 5 pontban módosult, változott az apaszabadság, a részmunkaidő szabályozása, a keresőképtelenség, a vezető beosztásban dolgozók munkajogi védelme és a nagycsaládosok.

1. Részmunkaidős módosítások.
Újabb előnyöket kaptak a gyermeket nevelő szülők.Az eddigi szabályozás alapján a a munkavállaló addig kérvényezhette a munkaszerződése módosítását, amíg a gyermek nem érte el a három éves kort, most három vagy több gyermeket nevelő szülő esetében a munkaadó köteles a munkavállaló javaslatára munkaszerződését az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.


2. Változott az apaszabadság is.Az apát megillető szabadság a gyermek születését követő 2 hónapon belül jár, legkésőbb a második hónap végéig meg kell adni neki, mely egy gyermek esetében 5 napot jelent, ikrek esetében pedig 7 napot jelent.Az apának joga van akkor kivenni ezeket a napokat, amikor ő szeretné. Az apának járó szabadság abban az esetben is jár ha a gyermek halva születik vagy a születést követően hal meg.

3.Keresőképtelenség szabályozása
A keresőképtelenség idejére is jár a szabadság.A régi Mt. szerint csak az a keresőképtelenség minősülhetett szabadságnak, ami nem haladta meg a 30. napot, az ennél tovább fennálló keresőképtelenség esetén a szabadságból ment el az idő.Az új szabályozás szerint, nincs időkorlát, a keresőképtelenség teljes időtartamában szabadságnak minősül, így már megfelelünk az Unios elvárásoknak e tekintetben.


4. Vezető beosztásban dolgozók
A vezető beosztásban dolgozókat is érinti a Munka Törvénykönyvének módosítása.A vezetőkre is vonatkozik a felmondási tilalom, várandósság, a szülési szabadság, és a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.


5. Nagycsaládosok
Talán meglepő lehet, de a Munka Törvénykönyve meghatározza azt is, hogy kit lehet nagycsaládosnak, 3 vagy több gyermeket nevelőnek minősíteni.Az a nagycsaládos, aki a családok támogatásáról szóló törvény értelmében szülőként minimum 3 gyermek után jogosult családi pótlékra, és kapott vagy kap gyermekgondozási díjat, gyermekgondozási segélyt vagy gyermeknevelési támogatást kap vagy kapott.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!

Forrás itt található:
LINK