Címkék

2015. január 17., szombat

Meghosszabbították a közmunka programokat


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Meghosszabbították a közmunka programokat
A Magyar Nemzet írt arról, hogy meghosszabbították a sokak által szidott, sokak szerint jónak tartott közmunka programot, és ráadásul több pénzért is dolgozhatnak idén a közmunkások.Az eddigi 11 hónapos közmunkaprogramot 12 hónapra hosszabbították, így most már szünet nélkül egész évben lehet közmunkában dolgozni!
Most a téli hónapokban is tat a közmunkások foglalkoztatása, ilyenkor tanfolyamokon ülnek, ami most tulajdonképpen 30 ezer ember foglalkoztatását oldja meg.A Belügyminisztérium szerint nagyon jó arányokkal dolgoznak a képzéseken, ugyanis ezen létszámból mindössze 28 ember volt, aki egyszerűen lemorzsolódott.A többi hiányzó igazoltan van távol a tanfolyamokról, elhelyezkedés, egészségügyi problémák vagy egyéb ok miatt.

Az Újra Tanulok program biztosít lehetőséget a közmunkások képzésére, melyben eddig 115 ezer ember végzett el valamilyen képzést sikeresen.Az összes “diáknak” mindössze 5%-a volt az, aki lemorzsolódott.

2015. januárjától új szabályok szabályozzák a közmunka programot, egyik fontos változás a béremelés, illetve az. hogy az eddigi 11 hónap helyett most már 12 hónapban dolgozhatnak.Nagy előrelépés az is, hogy most már van lehetőség a program,ok 6 hónappal való meghosszabbítására, akár 2 alkalommal is.Az új közmunka törvény szerint a közmunkások már 360 napos jogszerző időt is szerezhetnek, így ha átmenetileg kikerülnek a közmunka programból, akkor is kapnak ellátást.
A közmunkások bére, ugyan nem sokkal, de valamennyivel mégiscsak emelkedett, a tavalyi évben a teljes munkaidőben dolgozó közmunkás bére 77300 forint volt, ami idén 79.155 forint lett.Ha közmunkás olyan munkakörben dolgozik, amely legalább középfokú végzettséget vagy szakképezettséget igényel akkor az eddigi 99 100 forintról 101 480 emelkedett a bére.A munkavezető fizetése 85 050 forintról 87 090 forint lett, továbbá a munkavezetőt megillető fizetés 109 040 forint helyett 111 660 az új törvények szerint.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html


Forrás itt található: