Címkék

2015. január 12., hétfő

Megjött a csecsemőgondozási díj!


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Tavaly év végén számos új törvényjavaslatról szavaztak a Parlamentben, a T/2123 számú törvényjavaslat az egészségügyről-, és egészségbiztosításról szól, melynek egyik eleme, hogy a kormány a szülés után 24 hétig járó terhességi gyermekágyi segélyt vagyis a TGYÁST megszünteti, helyette új néven új feltételekkel vezet be egy új ellátási formát, ez pedig a csecsemőgondozási díj lesz.

” Balog Zoltán arról is beszélt: “nyelvpolitikai küzdelem” az, hogy a közgondolkodás családbaráttá váljék, hiszen valamilyen intézmény megnevezése az arról való gondolkodást is jelzi. Közölte, ezért nevezik át várhatóan már januártól a terhességi gyermekágyi segélyt várandóssági és csecsemőgondozási díjra.” Forrás : MTI

A támogatást majd a gyermek megszületését követően lehet igényelni.
Több változás is várható a terhességi gyermekágyi segélyhez képest az új várandóssági és csecsemőgondozási díjban!Nem fog járni az új ellátás a biztosítottaknak sem ha bármilyen díjazásért munkát végeznek.Ez alól kivételt képez ha a biztosított nevelőszülő és ezért kap díjazást.A csecsemőgondozási díj ugyanúgy a napi átlagkereset hetven százaléka lesz, mint ahogyan ez jelenleg a terhességi gyermekágyi segélynél is van.Az új ellátás kiszámítási módja azonban változni fog, egészen pontosan az fog megváltozni, hogy mit tekintenek a számolás alapjának!

Jelenleg a TGYÁS esetében a számítás alapja a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem naptári napi átlaga.Ha nincs minimum 180 nap naptári jövedelem, az ellátás összegét a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. Ha ez nincs meg, akkor a minimálbér duplájának harmincad részét veszik alapul.


A csecsemőgondozási díjnál így fognak számolni :
Ha megvan a folyamatos biztosítási idő a jogosultság kezdetekor, a jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.
Ha a biztosítási idő valamilyen okból megszakadt vagyis nem folyamatos, akkor a megszakítás előtt megkeresett jövedelmet egyáltalán nem lehet majd a számításnál figyelembe venni.Ha a naptári napi alap az előzőek szerint nem állapítható meg, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része.
Ha a csecsemőgondozási díjra jogosult jövedelme kevesebb, mint a minimálbér kétszerese, akkor a tényleges jövedelmet veszik alapul a számításnál. Ha nincs tényleges jövedelem, akkor a szerződéses jövedelem számít, úgy hogy hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részét nem haladhatja meg. Ez esetben a csecsemőgondozási díj a naptári napi jövedelem 70 százaléka lesz.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!

Forrás itt található: