Címkék

2015. január 28., szerda

Önkormányzati segély 2015.


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 

Önkormányzati segély 2015.

Joghely:A szoc. igazgatásról és szoc. ellátásokról 1993.évi III. törv. 45.§-a, 134/E.§-a, és a pénzbeli és természetbeni szoc. ellátások igénylésének és megállapításának szabályairól 63/2006. (III.27.) Korm. rend. 31-33.§-ai, és a települési önk. vonatkozó rend.


Az ellátás típusa: Pénzbeli


Az ellátás jövedelmi helyzettől függő.


Leírás: A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére A RENDELETÉBEN MEGHATÁROZOTTAK SZERINT ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLYT NYÚJT, mely adható ESETI JELLEGGEL, MEGHATÁROZOTT IDŐSZAKRA HAVI RENDSZERESSÉGGEL, illetve pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő KAMATMENTES KÖLCSÖN FORMÁJÁBAN IS NYÚJTHATÓ.


Az ellátás megállapításánál figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az önkormányzat rendeletében úgy kell szabályozni, hogy az nem lehet alacsonyabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-ánál. Ez az összeg 2015. évben : 37.050 Ft. Az önkormányzati segély kérelemre és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.


AZ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IRÁNTI KÉRELEMRŐL A KÉRELEM BEÉRKEZÉSÉT VAGY A HIVATALBÓLI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSÁT KÖVETŐ 15 NAPON BELÜL KELL DÖNTENI. AMENNYIBEN AZ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IRÁNTI KÉRELEM RENDKÍVÜLI GYÓGYSZERSEGÉLY MEGÁLLAPÍTÁSÁRA IRÁNYUL, A KÉRELMET HALADÉKTALANUL KELL ELBÍRÁLNI. FONTOS VÁLTOZÁS! A 2014. ÉVI XCIX. TÖRVÉNY – 2015.03.01-TŐL HATÁLYOS – 80. §-A 2015.03.01-TŐL AZ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY SZABÁLYOZÁSA HELYÉBE A TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS SZABÁLYOZÁSÁT LÉPTETI.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E.§-a kimondja, hogy a települési önkormányzat képviselő-testületének a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló rendeletét legkésőbb 2015. február 28-áig meg kell alkotnia.


Az ellátásra jogosultak: Szociálisan rászorult személy

A jogosultság feltétele: ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLYBEN ELSŐSORBAN AZOKAT A SZEMÉLYEKET INDOKOLT RÉSZESÍTENI, AKIK ÖNMAGUK, ILLETVE CSALÁDJUK LÉTFENNTARTÁSÁRÓL MÁS MÓDON NEM TUDNAK GONDOSKODNI VAGY ALKALMANKÉNT JELENTKEZŐ, NEM VÁRT TÖBBLETKIADÁSOK – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – VAGY A GYERMEK HÁTRÁNYOS HELYZETE MIATT ANYAGI SEGÍTSÉGRE SZORULNAK. Annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül, a temetési költségek finanszírozása érdekében önkormányzati segély nem állapítható meg

  A HAVI RENDSZERESSÉGGEL ADOTT ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLYT UTÓLAG, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

Ha az ellátás nem a teljes hónapra jár, az ellátás összege az ellátás havi összege harmincad részének és az ellátási napok számának szorzata. Ha az önkormányzati segély iránti kérelem elbírálása során az eljáró szerv megítélése szerint egy adott időszakon belül több alkalommal is indokolt önkormányzati segély folyósítása, akkor a határozatban – a konkrét időpontok és összegek megjelölésével – az adott év folyamán többszöri kifizetésről is lehet rendelkezni.


AZ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY A TEMETÉS KÖLTSÉGEINEK KIFIZETÉSÉRE ELŐRE IS ADHATÓ, ha a kérelmező szociális körülményei indokolják. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.


AZ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY TERMÉSZETBEN IS NYÚJTHATÓ. Természetbeni ellátás különösen az Erzsébet-utalvány, az élelmiszer, a tüzelősegély, a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása, a tandíj, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló, gazdálkodást segítő támogatás. (Ez utóbbira akkor van mód, ha a települési önkormányzat az eljárási szabályokat, a támogatás formáist és mértéként, a támogatott jogait és kötelezettségeit rendeletben szabályozza. )

Az igény benyújtásának helye(i): Lakcím szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatala

Az igény benyújtásának formája: AZ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IRÁNTI KÉRELMET A LAKCÍM SZERINT SZERINTI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL KELL BENYÚJTANI az ott beszerezhető formanyomtatványon. A KÉRELEMHEZ CSATOLNI KELL a jövedelemigazolásokat, és ha van ilyen, akkor a rendkívüli helyzetet igazoló dokumentumokat.


A TEMETÉSI KÖLTSÉGEKRE TEKINTETTEL IGÉNYELT ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, illetve a temetéshez előre igényelt önkormányzati segély esetében a határozatban meg kell jelölni azt a határidőt, ameddig a kérelmező köteles a temetés igazoló számláit bemutatni. ( A temetési költségekre tekintettel megállapított önkormányzati segély összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.)
ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY – 2015.03.01-től települési támogatás néven lesz igényelhető.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   


Még több pályázati cikkek itt találhatók:
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html


Forrás itt található: