Címkék

2015. január 28., szerda

Túlóra, készenléti munka szabályai 2015-ben


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Túlóra, készenléti munka szabályai 2015-ben
Az új Munka Törvénykönyve természetesen szabályozza a túlórákat, a készenléti munkát, a rendkívüli munkát és a hozzájuk járó pótlékokat is.

Túlóra szabályozása :
A friss Munka Törvénykönyv szerint éves szinten 200 túlórát szabad ledolgozni, de ez a szám további száz túlórával növelhető meg, abban az esetben ha a munkaadó és a munkavállaló meg tud egyezni ebben.Erre természetesen egy külön megállapodás megkötése szükséges, hogy mindennek írásos nyoma legyen.Ha olyan cégnél dolgozik ahol tíz főnél kevesebb dolgozó van, akkor ebből a tízből maximum egy dolgozóval lehet ezt a megállapodást aláíratni, ahol tíznél több alkalmazott van, ott pedig maximum a dolgozók tíz százaléka vállalhat plusz 100 óra túlórát a 200 óra megengedett túlórán felül.


Munkaidő szabályozása :
A munkaidő, amennyit a dolgozók heti szinten dolgozhatnak, az hivatalosan negyven óra, amit további nyolc órával lehet meghosszabbítani rendkívüli munka esetében, illetve ha készenléti munkáról van szó, akkor a maximális óraszám 72 óra lehet.Természetesen a havi átlagot és az éves tartani kell!
Az új Munka Törvénykönyv egy rugalmas munkaidőt tesz lehetővé a munkáltatónak, ugyanis ha kevesebb a munka akkor megteheti, hogy csak heti 36 órában dolgoztassa alkalmazottai (ez a minimum, ennyit dolgoztatnia kell őket) illetve a nagy hajtás idején 44 órát is dolgozhatnak.


Munka munkaszüneti napokon:
Csak azoknál a cégeknél lehet munkaszüneti napokon is dolgoztatni a munkavállalót, ahol megszakítás nélküli munkarend van illetve a rendeltetése folytán e napon is működő cégnél.

Munka rendkívüli munkavégzés esetén:
Ami rendkívüli munkavégzést jelent : ami eltér a munkaidő beosztástól, a munka, ami a munkaidőkereten felül történik, ami ügyeletben történik, ami készenlét alatt történik.


Ügyelet és készenlét kérdése :
Ügyelet : a rendelkezésre állás, melyet a munkáltató által elrendelt helyen és időben kell teljesíteni.
Készenlét :a munkavállaló jelöli meg a helyet, de a munkavégzés helyére tekintettel lévő rendelkezésre állás.

Mindkét esetben kötelessége a dolgozónak, hogy munkára képes állapotban legyen.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html


Forrás itt található: