Címkék

2015. január 28., szerda

Táppénz 2015! SOK EMBERT ÉRINT OSSZÁTOK MEG TI IS!


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
Táppénz 2015
Nagy változások történtek a táppénz tekintetében is az idei évben.Először is tisztázni kell a betegszabadság és a táppénz fogalmát, nem összekeverendő a 2 dolog. A betegszabadság az az, ami a betegség első 15 napjára jár a munkavállalónak.Erre a 15 napra az ellátást a munkahelynek kell finanszíroznia.Táppénzt a betegség 16. napjától lehet csak igénybe venni és innentől kezdve az ellátást már az egészségpénztár állja.A táppénz időtartama nem lehet több, mint egy év.
A táppénzrendszert, azért módosították, mert még mindig nagyon sokan visszaéltek a lehetőséggel.A táppénz módosításait már kihirdették, a 2014. évi 186-os valamint a 187-es Magyar Közlönyben.
A táppénz igazolására kezelőorvos igazolás szükséges.Az új rendszerbe belép egy ellenőrző orvos is 30 nappal visszamenőleg is igazolja a keresőképtelenség fennállását.Így jelentősen csökkenni fog a visszaélések száma.A dokumentumok, leletek alapján az ellenőrző orvos bármikor dönthet az ellenőrzés mellett.

Ha táppénz összegét, azért nem lehet megállapítani, mert 21 napon belül nem nyújtottak be bevallást az adóelőleg megállapítása céljából, a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére végzésben előleget kell megállapítani.
Megváltozott a táppénzszámítás módja is.Íme a változások:
-Ha folyamatos biztosítási idővel rendelkezik a munkavállaló a táppénz előtt, akkor a táppénz alapja a táppénzre való jogosultság kezdetét közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján állapítják meg.

– Ha nem folyamatos a biztosított jogviszony, akkor a megszakítás előtti időszak figyelembe vétele nem lehetséges a táppénz számításakor.

– Ha biztosított munkavállalónak a fent említett időszakaszban nincsen meg a 180 nap jövedelme, de a fenti bekezdésben leírt időszak utolsó napjához időben legközelebb eső időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel és minimum 180 napos biztosítotti jogviszonya van a táppénz első napja előtti időszakban, akkor a táppénz naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján állapítják meg.
Ha a biztosítottnak nincsen 120 napos biztosítotti jogviszony, mielőtt táppénzre megy, akkor egy másik számítási módot kell alkalmazni.

– ha a táppénz első napja előtt rendelkezik minimum 180 napos biztosítotti jogviszonnyal, akkor a táppénz naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján állapítják meg.

– ha nincsen 180 nap biztosítotti jogviszonya, abban az esetben a táppénz naptári napi alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (azaz 2015-ben havi 105 000 forint) alapján állapítják meg.
Megszűnt a táppénzen lévők védelme, vagyis már az is el lehet bocsájtania munkahelyről, aki táppénzen van, de a felmondási idejének letöltését csak akkor kezdheti meg ha újra munkába állt.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html


Forrás itt található: