Címkék

2015. szeptember 13., vasárnap

AZONNALI HATÁRELLENŐRZÉSRŐL ÉS VONATSTOPRÓL DÖNTÖTT NÉMETORSZÁG



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  





Vasárnap délután 5-től hétfő reggelig felfüggesztették az Ausztria és Németország közti vonatközlekedést. Már vasárnap este megkezdődik az ellenőrzés a német–osztrák határon, jelentette be vasárnap késő délutáni sajtótájékoztatóján Thomas de Maizière német belügyminiszter.
HIRDETÉS
A vonatközlekedés felfüggesztését az osztrák ÖBB vasúttársaság erősítette meg az APA hírügynökség kérésére. Az intézkedés egyelőre hétfő reggel 6-ig érvényes, további lépésekről még nincs döntés – írja mind az APA mind a Die Presse hírügynökség. Az APA szerint 1800 menekült ül a Németország felé tartó Railjeteken.
Ezzel párhuzamosan már vasárnap megkezdődött a határellenőrzés a két ország között, jelentette be sajtótájékoztatón a német belügyminiszter, aki szerint érvényt kell szerezni a dublini megállapodásnak, vagyis a menekülőket abban az országban kell regisztrálni, ahol először belépnek az Európai Unióba.
Az utazók arra számíthatnak, hogy a határon elkérik az útlevelüket, illetve a személyi igazolványukat.
Bajorország kérésére 2100 rendőr érkezik a határra – értesült a Bild.
Az ellenőrzést később kiterjesztenék a német–lengyel és a német–cseh határszakaszokra is. A cseh belügyminiszter, Milan Chovanes úgy reagált, hogy az ellenőrzés szigorúságának mértéke attól függ, mekkora menekülttömeg akar majd átjutni a határon.
A TAGÁLLAMOKNAK NEMCSAK REGISZTRÁLNI KELL, HANEM EL IS KELL BÍRÁLNIUK A KÉRELMEKET

Ezt mondta Thomas de Maizière német belügyminiszter, és természetesen a kérelem elbírálásáig el is kell látniuk a menedékkérőket. A miniszter szerint a menedékkérőknek is meg kell érteniük, hogy nem választhatják meg szabadon az úticéljukat.

Nem szabad visszaélni azzal a nagyfokú segítőkészséggel, amit Németország az elmúlt hetekben tanúsított, mondta a belügyminiszter, aki szerint azt a jelzést küldik Európa felé, hogy Németország komolyan veszi a humanitárius kötelezettségeket, de a menekültáradattal kapcsolatos problémákat Európának közösen kell megoldania.

Ausztriával egyébként konzultáltak az intézkedések bevezetése előtt, mondta de Maizière, aki egyébként már a héten sürgette a menekültek befogadásának lassítását.
AUSZTRIÁNAK GYORSABBAN KELLETT LÉPNIE, MINT GONDOLTA

A német döntés híre délután kiszivárgott a sajtónak, mint ahogy az is, hogy Ausztria válságtanácskozás összehívása mellett döntött. Érthető, Nickelsdorfnál óriási a menekültáradat, becslések szerint 10 ezer ember érkezik még.

Az osztrák kormány rendkívüli ülését az aktuális menekülthelyzetről Werner Faymann kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, Sebastian Kurz külügy- , Johanna Mikl-Leitner belügy-, és Gerald Klug védelmi miniszter részvételével délután 4-től megtartották, jelentette az APA hírügynökség.

A válságülés után az alkancellár azt jelentette be, hogy Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését. Werner Faymann kancellár pedig azt mondta, hogy nem vezetnek be az oszták-magyar határon kiegészítő ellenőrzést, maradnak az eddigi, szúrópróbaszerű vizsgálatok.

Az osztrák kancellár szóvivője vasárnap, még a német intézkedések bevezetése előtt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy sosem került szóba Németországgal a szigorú határellenőrzés, csak a normál szabályok állnak vissza lépésről-lépésre. Erről a Die Presse hírügynökség számolt be, amely szerint Ausztriának komoly gondot fog okozni az érkező menekültek regisztrációja.
AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG SZERINT A NÉMET SZIGORÍTÁS RENDBEN VAN

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon - közölte vasárnap este az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.
NÉMETORSZÁG ELÉRTE A KAPACITÁSÁNAK FELSŐ HATÁRÁT

Vasárnap délután már arról szóltak a hírek, hogy kezd megtelni Németország. Az ország elérte kapacitásának felső határát, nyilatkozta vasárnap a német közlekedési minszter.
Münchenbe szombat reggel és vasárnap délután között 16 000 ember érkezett Magyarország, illetve Ausztria felől, a város már az olimpiai stadion ideiglenes befogadó-álomássá alakítását tervezte. Bajorországba az elmúlt két hétben 63 000 menekült érkezett. Erről itt olvashat részletesen.
A német szövetségi kormány korábban úgy döntött, szétosztja a tartományok között az országba érkezett menekülteket. Számos tartomány hevesen ellenezte a lépést, kifogásolták, hogy korábban nem egyeztettek velük róla.

Mivel Magyarországon keddtől szigorodnak a szabályok, Szerbiából a héten felgyorsult a menekültek áramlása, az ország a héten buszokkal szállította őket a határig.



Forrás itt található:

Még több közérdekű cikket itt találtok: