Címkék

2015. február 6., péntek

Tényleg megéri a babakötvény?


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  
 
A babakötvény már minden szülőnek rendelkezésre álló lehetőség, akinek a gyermeke után született.Egy konstrukció, melyet kimondottan a gyermekekre fejlesztettek ki, minden pénz védve van mindenkitől, ami a számlára kerül csak a gyermekünké lehet, de a legfőbb kérdés mégis az, hogy valóban megéri-e.

A gyermek születésekor az állam nyit a nevére egy számlát, melyre 42.500 forintot helyez el, ez az ún. életkezdési támogatás.

Emellé a szülő természetesen teljesen ingyenesen nyithat egy Start Értékpapír számlát, ebben az esetben a 42.500 forint automatikusan átkerül erre a számlára.Nézzük meg milyen előnyökkel jár ha megnyitjuk ezt a számlát!

1.Minden évben amennyit ráteszünk a számlára, annak a 10%-át az állam ajándékba adja a számlára, maximum évi 6 ezer forintig.Tehát ajándék 10%-ot kapunk minden évben!
Ha a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, akkor az állam 20%-ot ad minden évben az általunk befizetett összeghez ajándékba, maximum 12 ezer forintos összegig.


2.A életkezdési támogatás és a hozamok automatikusan a babakötvénybe kerülnek, ami nagyon biztonságos befektetés, a Magyar Állam vállal rá garanciát!


3.A számlás található teljes összeg (az életkezdési támogatás + az általunk befizetett összegek + állami támogatások hozamok) mind mind babakötvénybe kerülnek.


4.Nincs számlavezetési díj, nincs jutalék a banknak, amikor majd gyermekünk felveszi a pénzét.
Semmilyen kezelési költség nincs!


5. A számlán lévő pénz, ami felhalmozódik a gyermek 18 éves koráig minden adó alól mentesül!Nincsenek járulékok, nincsenek adók, nincsenek illetékek, a számlán lévő pénzt teljes egészében megkapja!

Most nézzük meg közelebbről az egyes pontokat!
1. 10%-os állami támogatás
Tehát az általunk befizetett összeg 10%-át jóvá írja az állam támogatásként, de a támogatás összege évente maximum 6000 forint lehet.Ez azt jelenti, hogy havi havi 5000 forintot teszünk rá a gyermek számlájára, akkor tudjuk kihasználni a maximális állami támogatást, ami havonta 500 forint.Ha ennél magasabb összeget helyezünk el a számlán, akkor jelentősen csökken a hozam.Ha megnézzük egy havi 30 ezer forintos befizetés mellet, ami azt jelenti, hogy éves szinten 360 ezer forintot helyezünk el a számlán, emellé jár a 6000 forintos állami támogatás, akkor a hozam mindössze 1,67% ami igen alacsony még a mai világban is.Vagyis, hogy pontot tegyünk a magyarázat végére..havi 5000 forintos befizetésig véleményem szerint megéri!


2. Nagyon biztonságos megtakarítási forma
Nincs vele semmi vész, valóban nagyon biztonságos befektetés!


3. Kamatok, hozamok tekintetében
A kamatokat a 2005. évi CLXXIV. Törvény” 7. §-a szabályozza, mely szerint a kincstári számlán nyilvántartott támogatás után évenként, a jóváírás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértékével megegyező kamatot köteles jóváírni.” 2014-ben például 1,7 % volt a jóváírt kamat.

Néhány megjegyzés még zárszóként…
A babakötvény egy nagyon kötött befektetési forma, csak bizonyos célra lehet elkölteni, ilyen például az iskolai tanulmány finanszírozása, lakhatási költségek, pályakezdés költségei, gyermekvállaláshoz szükséges összegek.Sajnos egy mindenképpen hátrányt jelent!Természetesen nem úgy indul neki az ember, hogy agyereknek félretett pénzt majd elherdáljuk valamire, de sajnos soha nem lehet tudni, hogy mikor következik be egy olyan esemény a család életében, hogy a megtakarításba fektetett pénz nélkülözhetetlenné válik..nos ehhez akkor sem nyúlhatunk hozzá.

Megéri, nem éri meg?Mindenkinek mást jelent a babakötvény…ha egy egyszerű, de biztos megtakarítási formát keresünk gyermekünknek és nem tudunk 5000 forintnál többet félretenni havonta, akkor megéri….ha nem ez a helyzet, akkor érdemes egy másik megtakarítási forma után nézni, ami persze pénzügyi jártasságot és rengeteg időt igényel.

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Forrás itt található:

Még több pályázati cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html