Címkék

2015. május 5., kedd

Ha házad vagy telked van, akár milliós bírságot is kaphatsz!



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  





Ha házad vagy telked van, akár milliós bírságot is kaphatsz!

Jelenleg még nem robbant a parlagfű invázió, d  mindenképpen érdemes már most elkezdeni védekezni ellene, mert Magyarországon rengeteg ember allergiás erre a növényre és ennek megfelelően az sem meglepő, hogy igen jelentős bírságra kell számítani, ha elfelejtjük kiirtania telkünkről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2015. július 1-től megkezdi a parlagfű miatti bírságok kiosztását!


A hatóság már fel is hívta minden földhasználónak a figyelmét arra, hogy idén is június 30-ig kötelesek az általuk a használt földeken a parlagfű virágbimbójának létrejöttét megakadályozni!Ezt az állapotot pedig a vegetációs időszak végéig kötelesek fenntartani! Július 1-től jönnek a bírságok!


Ha parlagfüvet találnak ezután a birtokodon azonnal jegyzőkönyvet vesznek fel és megkezdik a parlagfű mentesítést, ami a tualjdonosnak igen sokba fog kerülni. Természetesen ezen felül növényvédelmi bírsággal is kell számolnunk!

Ennek a bírságnak a nagysága a külterületeken és a belterületeken egyaránt attól függ, hogy milyen mértékű a parlagfű fertőzöttség illetve mekkora területről van szó.A leglacsonyabb bírság 15 ezer forint lehet a legmagasabb pedig az 5 millió forintot is elérheti!A lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára, így itt vastagabban fog a ceruza ha bírságról van szó! A bírságot adók módjára be tudják hajtani, így nem úszhatjuk meg, ha egyszer megbüntettek.

A legjobb megoldás a parlagfű ellen a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás.A mezőgazdasági területeken növényvédőszerek és mechanikai gyomoirtást javasolnak.



Forrás itt található:

Még több közérdekű cikkek itt találhatók
URLLINK