Címkék

2015. március 12., csütörtök

Március 20-án lesz a világ utolsó ilyen napfogyatkozása! Osszátok meg , hogy senki ne maradjon le róla!



Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF  


Bár 500 ezer évenként történhet ilyen esemény, ez akkor is az utolsó lesz az emberiség történelmében…
Egy új Kickstarter kampány indult azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsön az emberiség történelmének legutolsó Északi sark feletti napfogyatkozásának megfigyelésére.
A tervek szerint egy meteorológiai léggömbhöz hasonló szerkezetet küldenének fel, hogy rögzítse az eseményt a sztratoszférában. Nem csak tudományos céllal, hanem az utókornak is.
2015 március 20-án ugyanis teljes napfogyatkozás lesz. A különlegessége az, hogy a Hold árnyéka az Északi-sarkon vonul át. Ilyen esemény 500.000 évenként ha bekövetkezik, csak éppen az olvadó jégsapka miatt a következő alkalommal már mindez emlék lesz…
“A Zero 2 Infinity az utolsó esély, hogy megörökítsük a Hold árnyékát az Északi sarkon, mielőtt végleg elolvad” – mondta az egyik koordinátor Spanyolországban.


Forrás: www.ma.hu
Ezt a közleményt adta ki a Magyar Csillagászat Egyesület :
Hosszabb szünet után ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án, a délelőtti órákban. A fogyatkozás közel 60%-os lesz, ezért mindenképp érdekes megfigyelni, illetve bemutatókat szervezni a nagyközönség számára.
Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja.
Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával a Föld több ezer kilométer széles területről figyelhető meg. Ezt mutatja az ábrán a nagyobb és világosabb szürke kör a Föld felszínén. Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot eltakarja. Ez a részleges fogyatkozásnál sokkal kisebb területről látható, ez a mellékelt ábrán a világosabb szürke korong centrumában lévő kisebb, sötétebb folt. Utóbbi csak 100-200 km átmérőjű, ez a totalitás sávja. A teljes napfogyatkozás elméletileg lehetséges maximális időtartama legfeljebb 7,5 perc — ilyen hosszú totalitás azonban rendkívül ritkán fordul elő.
A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el, a hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk.
Budapestről nézve a fogyatkozás 9:39:32-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:48:33-kor a fogyatkozás nagysága 0,66, a napkorong 58,4%-a van takarásban, a Nap 40° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozásnak 11:59:47-kor van vége Budapesten. Ezektől az értékektől csak néhány perc eltérés tapasztalható az ország más területein, és a fogyatkozás mértékében is csak minimálisak az eltérések (a nyugati határszélen valamivel nagyobb mértékű a fogyatkozás, délkelet felé haladva pedig kisebb).
Forrás : http://www.mcse.hu

Ha te is hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is! Köszönjük!   

Cikk forrása itt található:

Még több közérdekű cikkek itt találhatók
http://maikupon.blogspot.com/2015/01/palyazatok-2015.html